ДАНС проверява сделките на енергийния холдинг

Сподели статията с твоите приятели:

Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) от миналата седмица проверява сделки на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Поне една от тези проверки засяга строежа на газовата връзка между България и Гърция, предаде Медиапул.

Новината идва месец след съобщението на служебния министър на енергетиката Андрей Живков, който каза, че някои енергийни дружества под шапката на БЕХ имат дългове за 2,5 млрд. лв., докато в същото време компанията иззема извънредни дивиденти от печелившите дружества. Така “проблемът се прехвърля от болната глава към здравата”, каза министърът.

Проверките, които ДАНС е започнала миналата седмица, засягат договора за строежа на газовата връзка между България и Гърция, казва шефът на компанията Валентин Николов пред Медиапул.

От този документ са били “извадени” две съоръжения, но това не е било отразено като намаление на крайната цена по контракта с гръцката “Авакс”. Това гласи сигнал, подаден до МВР от Румен Петков от лявата партия АБВ.

Останалите проверки Николов определи като рутинни.

Новината за започналите проверки в БЕХ съобщиха в сряда по обяд БНТ и Нова телевизия. Двете медии посочиха, че ДАНС проверява включително и как е защитена служебната информация, която се съхранява в холдинга.

Шефът на дружеството твърди, че БЕХ е предоставила цялата информация и документация, която е била изискана от ДАНС.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *