Гърция налага строга карантина, ще компенсира хората

Сподели статията с твоите приятели:

От 7 ноември Гърция влиза в строга карантина, която ще продължи 3 седмици. Отворени ще останат детските градини, детските ясли и основните училища. Това съобщиха премиерът Кириакос Мицотакис и главният гръцки епидемиолог проф. Сотирис Циодрас.

Както и при първата карантина, на гърците ще бъда разрешено да излизат от домовете си само по важен повод и с предварителн изпратен SMS. “През последните 5 дни има агресивен ръст на новозаразените, почти 10 000 случая за 5 дни. Освен това се увеличи и броят на хоспитализираните пациенти. Трябва да спрем тази вълна”, обясни премиерът.

Затварят се средните училища, университетите, магазините, фризьорските салони, фитнесите, кафенетата и ресторантите. Това е най-голямата криза в здравеопазването през последните 100 години в Гърция.

“Избирам да предприема драстични действия по-скоро, отколкото по-късно. Много европейски държави бяха принудени да предприемат такива мерки, когато епидемията вече беше приключила. Няма да застраша живота на нашите съграждани. Мерките са за 3 седмици. Нека си позволим по-относително нормален декември, който ще изглежда като празник като през други години”, добави премиерът.

“Знам, че има голяма финансова загриженост. Страната разполага с повече от 37 млрд. евро. Никой не трябва да бъде изоставен и първата ни грижа са социално слабите групи граждани”, каза той. 

По 800 евро ще получат работниците, които са спрели работа през ноември. Парите ще им бъдат преведени в началото на декември, освен коледния бонус. Всички обезщетения за безработица, които изтекоха през септември и декември, се удължават с два месеца. Отпуска се и еднократна помощ от 400 евро за несубсидираните дългосрочно безработни.

Премиерът също така подчерта, че “няма място за микрополитически фойерверки”, но също така, че “въпреки трудностите Гърция се е справила по-добре от повечето европейски страни”. Той отбеляза, че “предизвикателството трябва да бъде в политическия избор, а не в научните, нито в епидемиологичните данни. Решенията са политически. Ние поемаме пълната отговорност”, каза Мицотакис.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *