Гърция може да върне милиарди евро на пенсионерите

Сподели статията с твоите приятели:

Гърция може да върне милиарди евро на пенсионерите, чиито пенсии бяха намалени по време на финансовата криза, която порази страната през последното десетилетие, показва съдебно решение, цитирано от Reuters.

Най-големият административен съд на Гърция – Държавният съвет постанови, че някои съкращения на пенсиите, наложени през 2015-2016 г., не са в съответствие със закона, въпреки че обобщеното съдебно решение не дава повече подробности.

Гърция, която се нуждаеше от 3 международни спасителни плана между 2010 и 2015 г., намали държавните пенсии на няколко пъти през последните години, за да направи системата жизнеспособна. В отговор хиляди пенсионери, чиито пенсии бяха намалени с до 50%, заведоха съдебни дела.

До 3 млрд. евро могат да достигнат потенциалните разходи за изплащане на дължимото на пенсионерите, заяви трудовият експерт Костас Бурлос.

“Първо трябва да видим всички детайли на решението и тогава ще решим нашата стратегия”, каза правителствен служител пред Reuters.

Какво трябва да знаят българите в Гърция за пенсията и стажа

Държавният съвет не уточни в своето резюме на отсъждането дали решението му се отнася само до пенсионерите, които са подали жалби пред съдилищата, или за всички 2,5 млн. пенсионери, засегнати от намаленията.

Очаква се икономиката на Гърция да се свие с между 7,5% до 10,5% през тази година поради кризата, причинена от Covid-19. Брутният вътрешен продукт на Гърция с сви с 1/4 по време на 10-годишната дългова криза.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *