Грийнпийс: Радиоактивната вода от АЕЦ “Фукушима” може да увреди човешкото ДНК | |

Сподели статията с твоите приятели:

Радиоактивната вода от АЕЦ “Фукушима”, която ще бъде изпусната в морето, може да увреди човешкото ДНК, показва доклад на международната природозащитна организация “Грийнпийс”. 

Докладът идва, след като преди седмица Япония обяви, че смята да изпусне радиоактивните води на авариралата АЕЦ “Фукушима” в морето. Решението на властите в Япония все още не е окончателно, но трябва да се вземе възможно най-скоро, защото мястото за складиране на тази вода намалява.

На 11 март 2011 г. АЕЦ “Фукушима” претърпя авария след катастрофалното земетресение от 9 по Рихтер и цунами с 9-10 метрови вълни. Това е една от най-сериозните радиоактивни катастрофи в историята на света. Около 18 500 души загина от цунамито, а над 160 000 бяха принудени да напуснат домовете си.

Природозащитници и риболовни организации се противопоставят на това решение, но според много учени рискът би бил минимален.

Преди дни южнокорейски студенти излязоха на протест заради изпускането на радиоактивни води. 

Според “Грийнпийс” водата съдържа опасни нива на радиоактивен изотоп – въглерод-14, вещество, което има “потенциал да увреди човешкото ДНК”.

Японското правителство обясни, че повечето радиоактивни изотопи са били премахнати чрез сложна система за филтрация, но има един изотоп – този на тритий, който не може да се отстрани.

Водата трябва да премине през специално разреждане още в самата централа, така ще бъде 40 пъти по-малко концентрирана. Очаква се целият процес по изпускането на водата да отнеме 30 години.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *