Горски Рамбо залага капани в гората, вече има пострадали хора – България

Сподели статията с твоите приятели:

Горски Рамбо се е задействал в планината над Храбрино. Вживелият се в холивудския герой залага самоделни капани с пирони и заварени железни шипове по пътищата,  за да ограничава достъпа на горска охрана, хора и автомобили до ловното си поле. Бракониерът не е сам, с него има поне още двама помагачи, твърдят местнитге. Осакатени са вече няколко крави, а почти всеки ден ловци и туристи се оплакват, че пукат гуми в района на местността Карабунар. Има и пострадала жена.
“Вчера мой роднина извади шест пирона от гумите си. Злосторниците ги слагат върху двойни дъски, вкопани на 20-30 см в земята, така че да не се виждат и да поразяват и гумите на джиповете”, разказа пред marica.bg Стилян Арабаджиев, който е член на ловната дружинка в Храбрино. Според него е истинско чудо е, че досега не е станала някоя трагедия.
“Вече ходя със страх в гората, след като миналата година спуках четири гуми”, разказва Арабаджиев и допълва, че сред пострадалите е и джипът на Боян Банджаков от Брестовица, както и на други колеги ловджии. 
През ден Арабаджиев и хора от дружинката в Храбрино ходят на място, за да обезвреждат дъските с пирони. “Измъкването им е много трудно, дори и с брадвичка. А щом ги махнем, те залагат нови”, разказа Арабаджиев. Той предупреди туристи и хора да не ходят по-нагоре от параклиса “Св. Спас” в местността Карабунар заради опасността. Според Арабаджиев хората, които поставят самоделните капани, са двама-трима души. Засичал ги е случайно в гората.
“Ходят по всяко време. Не мога обаче да ги разпозная, тъй като идват с мотори без номера, карат с каски и маски”, обясни Арабаджиев. Според него това се прави от ловджии от други дружинки, които искат да ловуват в чуждото ловно землище. Целта на поставените шипове е да ограничи достъпа на ловците от Храбрино и на хора, за да ловуват пришълците необезпокоявани на чужда територия.
Председателят на ловната дружинка в Храбрино Аркадий Николаев потвърди пред “Марица”, че от месец битуват приказки в Храбрино и съседните села, че бракониери от Първенец залагат самоделни капани над Храбрино. До момента са пострадали няколко животни от кравеферма, както и автомобили на туристи и ловджии.
“Трябва да се сложи край на това безчинство. Затова сме решили да организираме хайка и да се опитаме да заловим тези хора. Също така смятаме да поставим и камери. Заловим ли ги, ще ги предадем на полицията”, коментира шефът на авджиите в Храбрино, който е бивш полицай. Николаев е дългогодишен шеф на КАТ. От няколко седмици той оглавява ловната дружинка на Храбрино, в която членуват 50-60 души. Неофициално се говори, че залагащият капани е човек от Първенец с още двама помагачи от селото.
При нас няма сигнали или жалби за подобен проблем, коментира Петър Тодоров, началник на Първо РУ на МВР в Пловдив. Ако гражданите знаят нещо, нека ни уведомят, призова главен инспектор Тодоров.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *