Горанов ще каже на парламента, кой още е плащал по-малко данъци за хазарт | |

Сподели статията с твоите приятели:

До 10 юли министърът на финансите Владислав Горанов трябва да предостави на парламента информация за броя на организаторите на хазартни игри в България, какви са постъпленията в бюджета от такси и данъци от сектора. Освен това Горанов трябва да даде информация дали конкретни хазартни оператори извън компаниите на Васил Божков са плащали такса от 20% върху комисионата или 15% върху залозите. Това реши парламентът днес. Хазартният бос Васил Божков се укрива в Дубай и срещу него има поне 18 обвинения, като проблемите му започнаха, след като се разбра, че е плащал на по-ниската ставка и според държавата дължи 700 млн. лв.

Първоначално искането на депутатите от БСП беше да бъде представена детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор, включително и разбивка на приноса на отделните лицензирани фирми за последните 5 години. Според председателката на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче това не е възможно, защото щяло да се разкрие данъчна тайна.

“Колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета”, попита Румен Гечев в типичния си стил. Според него не само фирмите на Божков са били облагодетелствани от по-ниските ставки през годините.

“Имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи от фирми от този сектор са ползвали преференции от държавата. Загубите са много повече от 700 млн. лв. Прикриват се фирми, плащали по-ниски такси, и те са свързани с близки до министри, дори до премиера лица!”, атакува Гечев.

Според него правителството отваряло “втори чадър” над някои оператори. На държавната финансова инспекция пък по негова информация й било забранено да влиза на проверки в Комисията по хазарта.

БСП поискаха оставката на Горанов.

“Факт е, че 700 млн. лв. липсват. Сам по себе си този факт води въпроса за отговорността. Въпросът за наказателната отговорност виси. Въпросът за политическата отговорност е неизбежен. Може да се запитаме дали Финансово министерство и други не са събрали тези пари, защото законът е бил калпаво написан, защото някой е взел подкуп, защото нещо друго, но е факт, че самата констатация, че тези пари не са събрани, води до реализиране на политическата отговорност”, каза още Зарков.

Горанов припомни, че и БСП имат вина

Владислав Горанов обърна внимание, че “колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам”. “За съжаление проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г. Не се зададе този въпрос, защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози”, допълни още Горанов.

По думите му тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът.

Според него би могло да се намери решение, което да удовлетворява тезата на вносителите, като се предостави информация кои хазартни оператори са прилагали 20 % такса върху комисионната, а не 15 % такси върху получените залози. “Това ще отговори кои са били тези привилегировани или непривилегировани, без да поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчноосигурителната тайна”, каза още Горанов.

“Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз”, допълни още Горанов. Той посочи, че не е намерил смислен отговор защо се предлага.

“Последиците, колеги, са следните: държавните такси за разлика от данъците не са изрично упоменати в наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци”, допълни още министърът на финансите.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *