“Говорим си с Господ”. Кой “урежда” дела в спецсъда

Сподели статията с твоите приятели:

За да излезе един арестуван на свобода, трябва да се дадат над 100 хил. евро. Това става ясно от разследване на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”, чиято първа част беше публикувана в петък.

В основата на разследването е историята на Веселин Денков, който е арестуван за участие в престъпна група за лихварство и изнудване. Той излезе от ареста преди дни, след като беше прекарал в него 9 месеца. През това време неговата приятелка Ивайла Бакалова търси начин да оспори в съда мярката му за неотклонение. Тя говори с адвокат Емил Писков, който й казва, че това ще й струва “над 100 000” евро.

Разговорите между Бакалова и нейните събеседници са записани и възпроизведени във видеото. Тя се опитва да разбере с кого говори адвокат Писков, за да “уреди” излизането на арестанта, но получава отговор: “Детайли и подробности няма да ти кажем. (…) Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ”.

Пред камерата Бакалова казва, че е записала разговорите, защото е искала да покаже “как работи системата”.

Адвокат Емил Писков е бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и на ДАНС. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд – София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София, уточняват от “Антикорупционния фонд”.

Бакалова води също така разговори с колега на Писков, който се представя като консултант – Мартин Божанов. Той също обсъжда възможностите за това как задържаният би могъл да излезе на свобода.

Разследването е озаглавено “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Негов автор е Николай Стайков. Предишното разследване на Стайков се прочу под името “Осемте джуджета”.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *