Глобален щаб иска поне 40% от хората да са ваксинирани срещу COVID-19 до края на 2021

Сподели статията с твоите приятели:

Ръководителите на Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ), Световната здравна организация (СЗО) и Световната търговска организация (СТО) са участвали на 30 юни в първо заседание на новосъздаден оперативен щаб за справяне с последствията от COVID-19.

Участниците в него изразиха загриженост заради „ограничения брой ваксини, терапии, диагностични средства и подкрепа за доставките, които са на разположение на развиващите се страни“. Затова призоваха страните от Г-20 към предприемане на няколко спешни стъпки, съобщават от МВФ в четвъртък.

Новият глобален щаб настоява лидерите на развитите държави да приемат целта за поне 40% ваксинирани от населението във всяка страна до края на 2021 г. и поне 60% – до първата половина на 2022 г.

Освен това най-големите световни организации искат страните от Г-20 „да споделят повече дози ваксини сега, включително като гарантират, че поне 1 милиард дози ще бъдат споделени с развиващите се страни през 2021 г., като този процес започне незабавно“.

Останалите две спешни стъпки, за които се призовава в официалното изявление от първото заседание на новия щаб, са финансова подкрепа за развиващите се страни, за да се справят с недостига на ваксини, както и премахване на „всички пречки пред износа на суровини и готови ваксини, както и други пречки пред операциите по веригата за доставки“.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *