Гешев е в отпуск и сигурно няма да се яви в парламента | |

Сподели статията с твоите приятели:

Въпреки че правната комисия поиска главният прокурор Иван Гешев да присъства на утрешното ѝ заседание, а в петък той трябва да внесе доклад за полицейското насилие по време на протестите, по всяка вероятност нито едно от двете няма да се случи, тъй като той е в отпуск.

Това, че обвинител №1 е в платен годишен отпуск се разбира от писмата, изпратени до председателя на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите Николай Хаджигенов. Те са подписани от заместник на главния прокурор, а не лично от Иван Гешев, съобщи “24 часа”. Пред “Дневник” от прокуратурата са потвърдили, че утре Иван Гешев е в отпуск и най-вероятно няма да се отзове на поканата. От държавното обвинение не се успели да уточнят докога главният прокурор няма да е на работа.

Днес, само три часа, след като оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният председател Андрей Михайлов беше поредният, който изпрати писмо до главния прокурор. В него той поиска Иван Гешев да отиде утре на заседание на комисията, за да обсъдят дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с полицейското насилие от миналото лято.

Преди ден пък парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.

Самият Гешев каза в изявление пред пред БТА в понеделник, че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това имало трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.

По-рано днес – със същия аргумент, той отказа поканата и на Временната комисия за подслушването и полицейското насилие по време на протестите миналата година.

В новия правилник на парламента пише, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

“24 часа” твърди още, че според анализ на върховната прокуратура въпросният член 24 от правилника на парламента е противоконституционен и много е вероятно да бъде атакуван пред КС. 

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *