Германските градове са най-тежко ударени от пандемията

Сподели статията с твоите приятели:

В икономически план градовете в Германия са най-силно засегнати от коронавирусната криза. Там безработицата нарасна по-значително и бизнес ситуацията на компаниите се влоши повече, отколкото в другите региони на страната. Увеличаването на съкратеното работно време най-силно засегна тежката индустрия на германския югозапад. Това са важните заключения от проучване, проведено от Икономически институт Ifo.

“Социалното потребление играе по-голяма роля в градовете и ефектите от пандемията нанесоха особено тежък удар в тях. И тъй като градовете са дом на по-малко промишленост, те също така се възползваха по-малко от възстановяването на производствения сектор през втората половина на 2020 г.”, обяснява Андреас Пейхл, директор на Центъра за макроикономика и проучвания на института Ifo.

При проведеното проучване са били изследвани 4 клъстера региони, всеки със сходни демографски, структурни и свързани с коронавирусната инфекция характеристики. Въздействието на пандемията е най-очевидно при развитието на равнището на безработица, като между януари и август 2020 г. то се е увеличило с близо 1,5 процентни пункта в градския клъстер. За останалите клъстери това увеличение беше умерено – от 0,3 до 0,8 процентни пункта.

Тази тенденция задълбочава регионалните различия, тъй като абсолютният процент на безработица е най-висок отново в градовете – 8,2% през август 2020 г. (за Северна Германия – 5,9%, за Югозападна Германия – 4,3% и за Източна Германия – 6,6%).

Що се отнася до бизнес ситуацията, компаниите в проучваните градски клъстери също са отчели по-голям спад от около 5 до 10 процентни пункта, който е започнал през пролетта на 2020 г.

Поразително е също така, че от есента на 2020 г. бизнес състоянието на компаниите в източногерманския клъстер (особено в Саксония и Тюрингия) е отслабнало по-рязко, отколкото в другите региони. Учените от института Ifo подозират, че това развитие е свързано с много високите нива на инфекция при втората коронавирусна вълна.

По отношение на съкратеното работно време икономически силният клъстер в Югозападна Германия има най-голям среден дял: около 15% от служителите, подлежащи на осигурителни вноски. Това вероятно е свързано с голямото значение на индустриалните компании в този клъстер, които според проучването използват по-широко държавния подпомагащ инструмент за съкратено работно време.

“Трудно е да се каже дали тези ефекти ще продължат по-дълго. Градовете могат да се възползват повече от средното от наваксващите ефекти след кризата. От друга страна, възможно е цифровизацията и работата от дома да са от полза за селските райони в дългосрочен план”, посочва Андреас Пейхл.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *