Германия купува 38 изтребителя Eurofighter за 5,4 млрд. евро

Сподели статията с твоите приятели:

Германия ще вложи 4,5 млрд. евро, за да купи 38 изтребителя Eurofighter от европейския авиогигант Airbus. Покупката, предложена от министерство на отбраната, е одобрена от бюджетната комисия на германския парламент, разкрива правителствен източник пред Reuters.

Сделката е част от дългосрочния план за модернизация на военновъздушните сили на страната, който включва придобиване на до 93 бойни самолета Eurofighter Typhoon, както и 45 F-18 Super Hornet на американския гигант Boeing.

Одобрените 38 изтребителя трябва да заменят най-старите самолети Eurofighter и Tornado на германските ВВС, които според експерти са само с ограничена оперативна употреба. Решения за закупуването на останалите самолети се очакват след федералните избори в Германия догодина, посочва източникът на Reuters.

Изтребителите Eurofighter са съвместна разработка на Airbus, британската BAE Systems и италианската Leonardo.

Германия предпочете новата версия на Eurofighter Typhoon пред супер изтребителите F-35 на Lockheed Martin, за да запази бизнеса на европейските компании, произвеждащи бойни самолети и да поддържа френско-германското военно сътрудничество. Но този политико-икономически избор може да се окаже в ущърб на германските ВВС.

Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35

Според някои експерти отказът на Берлин от F-35 е стратегическа грешка, тъй като се лишава от най-модерните бойни самолети за момента. Американските изтребители от пето поколение превъзхождат и Typhoon, и F-18 от оперативна гледна точка.

Те са снабдени със стелт технология, най-добрите радари и възможности за електронна атака, които са много по-добри от тези на всеки изтребител от четвърто поколение. F-35 разполагат с най-високите бойни способности и най-ниски разходи за поддръжка и ще бъдат в основата на следващото поколение военновъздушни сили на НАТО, пише Defense News.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *