Германия е в историческа рецесия

Сподели статията с твоите приятели:

Икономиката на Германия се сви с рекордните 10,1% през второто тримесечие. Това е най-голямото забавяне на икономиката на държавата в следвоенната ѝ история, сочат официалните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от AFP и Forexlive.

Такъв “исторически спад” за тримесечие не е регистриран дори и по време на финансовата криза през 2008-2009 г., признават от Destatis.

Пандемията доведе до огромен спад на износа и вноса, a разходите на домакинствата и бизнес инвестициите се сринаха. Правителствените разходи обаче са се увеличили от април до юни.

Това са предварителните данни за БВП на държавата през второто тримесечие, когато германските власти наложиха строги ограничения в борбата с коронавируса. Прогнозите бяха за -9,0% свиване на БВП.

Не се очаква подобно нещо да се повтори, дори и ако здравната криза се задълбочи през следващите месеци. Политиците и депутатите няма да го позволят, коментират експерти и подчертават, че данните потвърждават, че второто тримесечие на 2020 г. ще бъде най-лошото за световната икономика.

Сега фокусът е колко бързо ще се възстанови икономиката и какъв напредък ще отчете през следващите две тримесечия на 2020 г.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия през първото тримесечие на тази година след свиване от 2,2%. Според публикуваните ревизирани данни икономиката се е забавила през първата четвърт на 2020 г. с -2,0%. Три последователни тримесечия държавата отчита спад след -0,1% в края на 2019 г. Германия сваля ДДС, дава по 300 евро за всяко дете

Безработицата в Германия остава на стабилно ниво през юли – 6,4%, без промяна от юни. Това е сигнал, че най-лошото от икономическата буря в резултат на пандемията от коронавирус вероятно е отминало. Преди пандемията безработицата беше около 5% – най-ниската от обединението на Германия.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *