Германия въведе задължителен PCR тест за влизащите от България

Сподели статията с твоите приятели:

Германия въведе задължителен PCR тест за влизащите от рискови региони, включително от България. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи. Тестът трябва да бъде извършен в рамките на 48 часа преди пристигането в страната или непосредствено след това.

Новата мярка влезе в сила на 11 януари и ще важи за територията на цялата страна в съответствие с изискванията на всяка федерална провинция.

Остава в сила изискването за 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден, след като бъде направен допълнителен тест с отрицателен резултат. В сила е и изискването всички пътуващи за Германия да се регистрират предварително.

В България през последното денонощие са регистрирани 105 нови случая на коворнавирус, показват данните от Единния информационен портал. Положителните проби са 6,4 % от общо направените общо 1629 PCR и бързи антигенни теста.

Регистрираните като излекувани след изтеклите им карантини са 655 души. 380 се намират в интензивни отделения, а общо хоспитализирани са 4205 души. Най-много нови случаи има в София – 30. В област Варна са 14, а в областите Бургас и Перник – по 7 души.

Процентът на положителните тестове за COVID-19 продължава да спада. Преди ден бяха регистрирани 6.6% заболели измежду всички тествани. В събота този процент беше 7.7%, а в петък – 8.7%. Това се случва на фона на повече от 40 % положителни тестове, регистрирани през ноември и декември.

Намалява и броят на смъртните случаи. За последното денонощие починалите са 29 души. В неделя пък те бяха 19, което е и най-ниският брой на починали, инфектирани с вируса, от 26 октомври насам.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *