ГЕРБ променя стратегията си на публично говорене

Сподели статията с твоите приятели:

“Със сигурност ГЕРБ съществено променя стратегията си на публично говорене и реакциите си на останалите политически сили и аз мисля, че това е единствено възможният вариант. Виждате, че представянето на кабинета се извършва по начин, който е различен от обявения – именно, защото вие, медиите, остро критикувахте и двата варианта, които бяха първоначално изложени, представени, планирани от партията ГЕРБ. Нещо повече, аз мисля, че през оставащите дни и седмици на действие на сегашния парламент ГЕРБ ще подкрепят не безусловно, но с критика, със забележки, всички инициативи, които са свързани с реформа както на правоприлагащите органи, всичко, което е свързано с полицейско насилие. Убедена съм, че ГЕРБ ще подкрепи всички предложения, така предполагам, че когато става дума за други инициативи, свързани с проблеми, предизвикали масови реакции или недвусмислена медийна критика, партията ГЕРБ ще бъде реактивна, тя ще се отзове, ще се коригира, ще се адаптира към онова, което общественото мнение налага.“

Това каза за БНР проф. Румяна Коларова, преподавател по сравнителна политология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”.

Тя коментира, че се надява, ако има следващи предсрочни парламентарни избори, “да излезем от третата вълна на популизъм, в която емоцията на протеста неусетно ни въвлече”.

“Когато говорим за характеристиките на така наречените протестни партии, те не 100%, а 300% отговарят на учебникарската дефиниция за популизъм. Не говоря само за антикорупционната реторика, която е ясна. Тя беше в основата на първата вълна на популизма, свързана със Симеон Сакскобурготски, беше в основата на втората вълна на популизма, свързана както с АТАКА, така и с ГЕРБ и е в основата на третата вълна на популизма, но това не е важно. Най-важното е тази политика, идеология – комбиниране на некомбинирани неща”, допълни в предаването “Преди всички” Румяна Коларова.

“Те не могат да издигнат други лица, това е играта на ГЕРБ. Виждате, че Радомир Чолаков е номиниран за министър на МВР. Все пак там има някакво адаптиране, но това им е играта, те не могат да отстъпват. В този момент те имат предимство,” добави Коларова.

Според нея партиите на протеста не могат да се договорят за нещо позитивно като програма и това е големият им проблем и това е нещо, което те трябва да решат сега.

“Ако имаме следващи предсрочни избори, те трябва да се фокусират върху това, върху общата програма за управление. Да се опитат да постигнат съгласие. Отделно е проблемът за коалицията и той е много тежък, той е процедурен,” обясни политологът.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *