ГЕРБ иска още 70 млн. лева за подкрепа на земеделците в бюджета | |

Сподели статията с твоите приятели:

OFFNews Последна промяна на
05 септември 2021 в 17:21
114 0

иска още 70 млн. лева за подкрепа на земеделците в бюджета - ГЕРБ иска още 70 млн. лева за подкрепа на земеделците в бюджета | |

Снимка МС

Десислава Танева

От партия ГЕРБ настояват за допълнителни 70 милиона лева за подпомагане на земеделските производители. Предложението е внесено между двете четения на актуализацията на бюджета.

Средствата са планирани за подкрепа на земеделски производители в секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци. Вносителите мотивират предложението си с тежкото финансово състояние на земеделските производители заради рекордно високите цени на фуража.

Водещият вносител Десислава Танева се обоснова: “Цените на крайните продукти в животновъдството са на практика с незначителна промяна. България произведе рекордно количество пшеница, борсовите цени на този вид зърно са на рекордно високи нива, разликата спрямо цените от предходната година варира от 20 до 60%. Подкрепата за животновъдството е крайно наложителна”.

Внесеното предложение между двете четения на актуализацията на бюджета отговаря на очакванията на фермерите, които преди дни блокираха главния път София – Варна с настояване секторът им да бъде включен в акстуализацията на бюджета.

По-рано днес в интервю за БНР министърът на финансите Асен Василев заяви, че предлаганата от правителството актуализация на бюджета може да покрие исканията от различни браншове за допълнителното подпомагане. Министър Василев обаче посочи, че решението за конретните разходи вече е в ръцете на парламента, където предстои второ четене на актуализацията.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *