В Скопие напразно се надяват, че резултатът от изборите ще промени позицията на България

Сподели статията с твоите приятели:

България не оспорва идентичността и езика на Република Северна Македония. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ дипломатът от кариерата Бойко Ноев, военен министър в две правителства и бивш посланик на България в НАТО.

България иска нейните граждани – българите в Република Северна Македония – да бъдат равноправни, заяви Бойко Ноев. Той уточни, че това е международна норма, която е залегнала във всички документи на ЕС. Според него, без това – няма как да се продължи.

„И понеже ще отнеме време историята, ще отнеме време изчистването на учебниците, затова правата на българите в Северна Македония ще бъдат част от преговорния процес. А че някои европейски приятели не искат това да се случва – като не искат, не искат. Ние пък не искаме друго, това е“, допълни той.

Според Ноев провалът във външната политика на България е един от многото провали на правителството на премиера Бойко Борисов и той трябва да си вземе много сериозна бележка, заедно с ПП ГЕРБ, защото такива провали се пишат на актива на партията.

Има опити от Република Северна Македония да използват международен натиск, за да направят България по-сговорчива, коментира още Бойко Ноев.

Според него, Северна Македония предполага, че резултатът от изборите ще позволи България да заеме различна от досегашната позиция, т.е. да се откаже от това да настоява за правата на българските граждани, недискриминацията, премахването на езика на омразата и всичко, което многократно е казвано от българското правителство и българските политически партии.

„Номер 1 – изборите в България, какъвто и да техният резултат, няма да променят позицията на България. Изчакването на изборите е само загуба на време. Какъв е този План за действие за секторно сътрудничество – ние не знаем и този въпрос вероятно трябва да бъде отправен към българското правителство и към външния министър. Това, което обаче прозира в думите на премиера Заев и на външния министър, е, че те говорят за секторни политики, за секторни решения, т.е. – напредък в областта на инфраструктурата, Коридор номер 8, в областта на медиите, културата и т.н.“, каза още той.

Бойко Ноев допълни, че трябва да бъде съвършено ясно, че правата на българските граждани, на българите в Македония и тяхната недискриминация не стоят в една плоскост с асфалта и влаковите релси. Той уточни, че това са съвсем различни неща.

Ноев поясни, че е много хубаво това, че след почти двугодишно отлагане македонската страна разбира значението на секторните политики – в това число Коридор номер 8.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *