“В полза на обществото”. Радев подкрепи искането за оставка на Гешев

Сподели статията с твоите приятели:

Оставката на Иван Гешев като главен прокурор “ще бъде в полза на гражданското общество и на страната, каза президентът Румен Радев във Варна.

“Това оглушително мълчание за вихрещата сe корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха държавата; оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта – това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор. Така че, това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента”, каза Радев, цитиран от БНР.

В петък служебният правосъден министър Янаки Стоилов съобщи, че предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да открие процедура за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Основанието е уронване на престижа на съдебната власт, за което са посочени аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници

“Не смятам, че са големи шансовете предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да мине през този състав Висш съдебен съвет”, коментира Стоилов в интервю за БНТ в събота.

За да бъде гласувана оставката на главния прокурор са необходими поне 17 гласа от 25-членния ВСС. Прокурорската колегия е от 11 души.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *