В България и Румъния хиляди ваксини могат да бъдат унищожени, изтича им срокът на годност

Сподели статията с твоите приятели:

Докато в началото на годината имаше дефицит на ваксини, сега Източна Европа и най-вече България и Румъния се изправят пред точно обратния проблем – има излишък на ваксини, а срокът им за употреба изтича. Висок дял от гражданите в двете страни нямат доверие и не искат да се имунизират, алармираха днес чужди медии.

България и Румъния са тясно свързани с германската икономика, например чрез автомобилни доставчици. Там обаче кампанията за ваксинация в коронакризата не напредва. Все по-малко хора искат да бъдат ваксинирани, което води до това, че страните отчаяно търсят купувачи.

Това информира „Шпигел“, като се позовава на материал, публикуван в Bloomberg. Проблемът е с десетки хиляди дози, чиито срок на годност изтича и трябва да бъдат унищожени.
 
Унищожаването на ваксини би било потискащо развитие на ситуацията, като се има предвид дефицита в други държави по света, например при бедните африкански нации, пише “Блумбърг”.

Това е проблем, който може да има дългосрочни последици за икономическото възстановяване на Европа от рецесията в резултат на коронакризата, отбелязва „Шпигел“.

През последните няколко месеца темповете на ваксинационната кампания в региона драстично се забавиха. Докато в Румъния средно 100 000 души на ден са били ваксинирани през април, през юни те са едва 18 000. Подобна е ситуацията и в България. Там през април средно 25 000 души са били ваксинирани срещу коронавируса, през юни това е само 8000.

Това поставя правителствата на двете държави под двоен натиск. От една страна, те трябва да намерят начини да повишат готовността за ваксинация сред своите граждани. В Румъния до момента са ваксинирани само около една четвърт от населението. В България положението изглежда още по-лошо.

От друга страна, двете страни се мъчат да намерят купувачи за доставените вече ваксини преди да им изтече срокът на годност.
Според Bloomberg в България срокът за употреба на 20 000 дози изтича през юли.

Ситуацията в Румъния е още по-спешна, тъй като срокът на годност на 35 000 дози от препарата на AstraZeneca изтече  в края на месеца. Производителите проверяват дали има начин за удължаване на периода, в който ваксината може да се използва. 

Българската туристическа индустрия се надява да развие ваксинационен туризъм с излишните дози, твърди Блумбърг, като цитира Полина Карастоянова от туристическата асоциация.

Това обаче не решава проблема с ниското желание на хората да ваксинират. Според проучвания 60% от населението в България е против ваксинациите.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *