В Аржентина облагат богатите с данък COVID-19 | |

Сподели статията с твоите приятели:

Сенатът на Аржентина одобри данък върху състоянието на около 12 000 от най-богатите хора в страната, за да покрие мерките срещу коронавируса, включително медицинските доставки и помощи за бедните и малкия бизнес.

В сесия, излъчвана на живо в YouTube, и след дълъг дебат, така нареченият “принос за солидарност” беше одобрен с 42 гласа “за“ и 26 “против“, съобщи АФП.

Правителството на президента Алберто Фернандес се надява да събере 300 милиарда песо (3,75 милиарда долара) с еднократната такса, която по-рано бе приета от Камарата на депутатите със 133 “за” срещу 115 “против”.

44-милионното население на Аржентина е силно засегнато от коронавируса, с повече от 1,4 милиона случая и над 39 500 починали, според данни от университета “Джонс Хопкинс”. Пандемията изостри и без това високите нива на безработица и бедност в държавата, която е в рецесия от 2018 г.

Според схемата – наричана още “милионерски данък” ​​- хората с декларирани активи над 200 милиона песо ще плащат прогресивна ставка до 3,5% върху състоянието си в Аржентина и до 5,25% върху това извън страната. От приходите 20% ще отидат за медицински консумативи за пандемията, други 20% за малкия и среден бизнес, 15% за социални разработки, 20% за стипендии за студенти и 25% за предприятия за природен газ.

“Данъкът ще засегне 0,8% от общите данъкоплатци“, каза един от авторите на проекта, законодателят Карлос Хелер. “42% имат активи в долари, от които 92% се намират в чужбина.”

Той каза, че планът е “далеч от облагането на производствената дейност“.

От другата страна Даниел Пелегрина, президент на мощното Аржентинско селско общество (SRA), предупреди, че Хелер “иска да го представи като принос на най-богатите, но ние знаем какво се случва с всички тези уникални данъци, те остават завинаги“.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *