Вятърът духа в платната на Байдън, но проблемът на САЩ е крайната поляризация

Сподели статията с твоите приятели:

“Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън, но докато не бъдат преброени всички бюлетини, няма да може да се каже категорично кой е президент на САЩ.” Това каза в предаването “Панорама” по БНТ политологът Огнян Минчев.

“Екипът на Тръмп ще оспорва резултата – те твърдят, че има легитимни и нелегитимни бюлетини. Всъщност, очаква се оспорване на резултата, независимо от това кой ще получи правото да се нарече президент на САЩ. Не изключвам да се стигне и до Върховния съд. Струва ми се обаче, че оспорването на изборните резултати ще бъде толерирано до определена степен – докато и Върховният съд, и политическите елити разберат, че оспорвайки резултата, рискуват делегитимиране на институциите”, заяви Минчев.

“Демокрацията функционира тогава, когато между лявото и дясното съществува определен среден терен, където те се срещат и могат да постигат частични консенсуси. Проблемът на Америка и на света като цяло днес е в това, че имаме нарастваща поляризация. Това не здравословно за демократичната система”, подчерта политологът.

По думите на Огнян Минчев коронакризата навсякъде по света е създала обществено напрежение, което поражда конфликти в обществата.

“За България няма да има кой знае какво значение кой ще спечели президентските избори в САЩ, но все пак това ще се отрази на страната ни, както ще се отрази и на целия свят. България е направила своите избори и трябва да ги следва, независимо от това кой ще бъде в Белия дом”, коментира още политологът.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *