Вярата в „американското чудо“ отслабва – Европа се справя с кризата по-добре от САЩ

Сподели статията с твоите приятели:

Американската икономика се счита за най-динамичната в света, но сега се появяват все повече съмнения, че тя бързо ще се възстанови от кризата, причинена от пандемията от коронавируса, пише германското списание Der Spiegel, цитирано от Агенция “Фокус”. Според анализаторите Европа, и по-специално Германия, се справят по-добре с предизвикателствата.

За инвеститорите големият въпрос сега е дали да инвестират в Америка или срещу нея, твърди авторът на статията. Когато епидемията избухна, 89-годишният милиардер, предприемач Уорън Бъфет каза: „Нищо не може да спре Америка“. Той успокои акционерите си с уверения, че страната е преодоляла най-тежките изпитания: „Американско чудо, американската магия винаги е печелила и ще бъде така отново“. В началото на юли неговото акционерно дружество инвестира близо 10 милиарда долара в производство на природен газ – важен кредит на доверие за американската икономика.

Не всички обаче споделят увереността на Бъфет. Ръководителят на отдел за развиващите се пазари на Morgan Stanley Рухир Шарма, който управлява активи на стойност милиарди долари, смята, че триумфатор в световната икономика след пандемията няма да бъде САЩ или Китай, а Германия. Според експерта, под ръководството на Ангела Меркел, германците се възползваха максимално от силните си страни по време на коронавирусната криза – добро управление, нисък държавен дълг, репутация на индустриално качество и нарастващ брой на технологичните компании в страната.

За експерти като Шарма, Европа се е превърнала в контрапроект на Америка на Тръмп през последните седмици, пише германското списание. Германската концепция за „непълна заетост“ навлезе в американския лексикон и се превърна в модел за начин на действие, който трябва да помогне да се избегнат значителни промени на пазара на труда.

Неотдавнашното споразумение в ЕС за помощния пакет допълнително засили новата вяра в Европа, посочва изданието. Финансовата помощ след кризата и ефективното овладяване на вируса трябва да доведат до по-бързо и безупречно икономическо възстановяване в еврозоната, отколкото където и да е другаде, включително в САЩ, смятат анализатори от Goldman Sachs.

Както се отбелязва в статията, Америка се счита за най-динамичната икономика в света. По време на финансовата криза САЩ загубиха 5% от работните си места, в сравнение с 3% в Европа. Тогава бяха нужни 119 месеца, за да могат САЩ отново да достигнат нивата преди кризата. Еврозоната не се справи с това дори до началото на епидемията. Силно подвижният пазар на труда винаги е бил отличителен белег на американската система. Хиляди предприемачи и изпълнители чакат своя час, надявайки се да намерят своя шанс във всяка криза.

През май експертът Шарма от Morgan Stanley прогнозираше, че позицията на САЩ сред световните икономики няма да се промени, въпреки регистрираната рецесия, а онези, които са критикували Америка и са прогнозирали, че тя ще загуби позицията си, в миналото винаги са грешали. Въпреки това, през последните седмици изглежда, че Шарма е променил мнението си, пише Der Spiegel.

При всички положения, коронавирусната криза е различна от предишните, отбелязва немското списание. Икономическото възстановяване до голяма степен ще зависи от това колко добре страната успява да се справи с вируса, заяви наскоро председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса. Също така много, по неговите думи, ще зависи от подкрепата под формата на програми за подпомагане от политическите кръгове.

Така или иначе, перспективите не са много обещаващи. Опитът на американския президент да се върне към обичайния режим на икономиката се провали, подчертава изданието. В Съединените щати повече от 4 милиона души вече са заразени с коронавирус. Резултатът от преждевременното отваряне на американската икономика беше засилването на пандемията, която сега забавя икономическия растеж, посочват експертите. Авиокомпании, ресторанти и хотели съобщават, че търсенето отново е започнало да пада. Прогнозата в този случай е разочароваща: „Без ваксина, няма възстановяване“.

Досега бяха приети 2 трилиона долара пакети за помощ в подкрепа на вътрешното потребление в САЩ и, съответно, в американската икономика. Ако обаче в близко бъдеще нищо не се промени, в края на юли милиони хора ще се окажат в безизходица – именно тогава изтича срока на програмата за допълнителна подпрепа на безработните от 600 долара на седмица, благодарение на които мнозина все още успяваха да плащат наема или да изплащат заеми. Освен това в петък изтича мораториумът, който досега не позволяваше на наемодателите да изхвърлят неплащащите наематели на улицата.

Икономистите се опасяват, че спирането на държавните плащания може да има отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Затова републиканците и демократите във Вашингтон, малко преди началото на лятната почивка, започнаха преговори за нов пакет от помощи – но разногласията са големи не само между двата враждуващи политически лагера . Някои от идеите на президента срещнаха неразбирателство дори в собствения му лагер.

Така Тръмп настоява за намаляване на данъците върху дохода, което икономистите считат за безсмислено, тъй като тази мярка ще помогне на тези, които са запазили работните си места по време на кризата. Идеята на Тръмп за предоставяне на държавна подкрепа на училища и университети, които продължават да работят както обикновено, въпреки опасността от заразяване, също намира малко одобрение.

Недоумение предизвика и още една инициатива на Тръмп – неговото искане да се намалят средствата, които се отделят за правене на тестове за коронавирус. Според логиката на американския президент, колкото по-малко са тестовете, толкова по-малък е броят на инфекциите.

Що се отнася до Германия, Ручир Шарма от Morgan Stanley обосновава доверието си в немската икономика, освен с другото, с политически доводи: Германия има правителство, готово да работи за справяне с изникващите предизвикателства. Това означава, че в Америка такова няма, заключава германското списание Der Spiegel.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *