Върнаха задължителните маски на открито

Сподели статията с твоите приятели:

Предпазните маски вече ще бъдат задължителни и на открито. Правилото влиза в сила от четвъртък, 22 октомври и ще важи поне до края на ноември. Новият по-строг режим беше обявен от здравния министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

“Целта ни е да намалим броя на заразените български граждани, за да постъпват по-малко в лечебните заведения. Пазим и българските медици с тази мярка. Ние трябва да запазим медиците живи, за да има кой да ни лекува”, аргументира се министър Ангелов.

На българите е даден срок до четвъртък, за да могат да се снабдят с маски, преди изискването да влезе в сила. Здравните власти очакват заболевамостта да намалее, ако мерките се спазват стриктно и дават за пример ситуацията в други държави това е факт.

“Ако има промяна в нивата на заболяемост и процента на тестовете падне под 25%, експертните съвети ще дадат становища и заповедта ще бъде променена”, увери здравният министър.

Връщането на задължителните маски на открито беше подкрепено от много медицински специалисти, а основно поради големият ръст на новозаразени. За последното денонощие броят им надхвърли 1000 души, което накара властите да затегнат мерките. След като са обсъдили плюсовете и минусите, експертите единодушно са препоръчали маските да се носят и на открито.

Също от четвъртък карантината ще бъде намалена на 10 дни, но условието е човекът да няма симптоми. “Не очаквам мерките да се харесат на всички”, призна проф. Ангелов. Турция направи маските задължителни

Нощни заведения няма да се затварят, а мерките на областно ниво са в правомощията на местните щабове. Все още не е ясно дали няма да бъдат наложени по-строги ограничения в София, където заразените ежедневно нарастват най-осезаемо. “По-строгите мерки за столицата, предвид това, че най-много положителни тестове има в София, зависят от кмета и Областния щаб”, изтъкна здравният министър.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *