Въпреки консултациите при президента. Съставянето на кабинет изглежда все по-малко вероятно

Сподели статията с твоите приятели:

В два последователни дни президентът Румен Радев провежда консултации с парламентарно представените партии. Допълнителните разговори бяха обявени след като стана ясно, че “Има такъв народ” няма да съставят правителство. Ето защо преди връчването на втория и третия проучвателен мандат държавният глава каза, че ще се срещне отново с всички партии в 46-то Народно събрание. Във вторник Радев разговоря с първите три: “Има такъв народ”, ГЕРБ и БСП.

И пред трите партии държавният глава каза, че предстоящите кризи повишават необходимостта от правителство.

Въпреки това обаче по време на срещите стана ясно, че в рамките на настоящия парламент е почти немислимо да се състави кабинет. В тази посока бяха изказванията и на ГЕРБ, и на “Има такъв народ”.

“Има такъв народ” има 65 народни представители, а бившите управляващи от ГЕРБ – 63. Без гласовете на една от двете партии аритметичното постигане на мнозинство в парламента е невъзможно.

По време на срещата си при държавния глава представителите на ГЕРБ декларираха, че ще върнат втория мандат, когато им бъде връчен. Малко по-рано стана ясно, че “Има такъв народ“ няма да подкрепи кабинет, съставен с третия мандат. Единствено БСП каза пред президента, че си поставят задача да положат “максимални усилия за съставяне на редовен кабинет – с хладнокръвие и отговорност”.

Корнелия Нинова добави, че “ако третият мандат дойде при БСП, ще продължим по начина, по който досега – конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС“.

Междувременно ИТН потвърдиха позицията си, че няма да гласуват за правителство с третия мандат в този парламент, след като техния кабинет начело с Пламен Николов не получи подкрепа. „Трети мандат ИТН няма да подкрепи, защото няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителство, предложено от най-голямата парламентарна партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което, странно защо, също ще управлява с плаващи мнозинства, в което ние бяхме обвинявани“, каза зам.-председателката на парламентарната група на партията Виктория Василева.

ГЕРБ също повториха позицията си, изразена миналата седмица. Когато президентът им връчи втория мандат, техният кандидат за министър-председател ще го върне неизпълнен.

В сряда предстоят консултации на държавния глава с “Демократична България”, ДПС и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *