Втората инстанция също оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по делото “ЕВН”

Сподели статията с твоите приятели:

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил в понеделник оправдателните присъди по делото за продажбата на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН.

Подсъдими по казуса са съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и енергетиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и още трима души. В края на юни миналата година Специализираният наказателен съд оправда и шестимата на първа инстанция.

Специализираната прокуратура твърдеше, че през 2010 г. Прокопиев е помогнал на бившия финансов министър Дянков да извърши престъпление по служба. В подкрепа на тезата си разследващите сочеха единствено, че издателят публично е изразил мнение, че миноритарния пакет акции в ЕВН трябва да се приватизира чрез продажба на Българската фондова борса, а парите от сделката да постъпят в държавния бюджет.

Според държавното обвинение престъплението на Прокопиев се изразява в негово изказване по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и няколко срещи с Дянков, за които обвинението твърдеше, че са довели до решението на Министерския съвет от 1 април 2010 г. за приватизация на трите електроразпределителни дружества с държавно участие.

Бившият финансов министър беше изправен пред спецсъда за натиск над тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и бивш министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Сюжетът в обвинителния акт се допълваше от твърдение, че бившият енергиен министър Трайков е отговорен за безстопанственост, тъй като в изпълнение на въпросното правителствено решение е апортирал остатъчния дял с акции на ЕВН в Държавната консолидационна компания и впоследствие те са били продадени на фондовата борса.

Останалите трима подсъдими – Радослав Рачев, изпълнителен директор на инвестицонния посредник при продажбата „Булброкърс“, както и служителите му Любомир Евстатиев и Петър Василев, бяха обвинени, че са спомогнали за нанасянето на щета на държавата за над 20.8 млн. лв.

Спецпрокуратурата твърдеше, че тримата са предложили на приватизационната агенция минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил стойността на целия миноритарен пакет.

Съдия Вилислава Ангелова обаче отхвърли миналата година всички обвинения, описвайки ги накратко след произнасянето на оправдателните присъди по следния начин: „Съвкупност от правно регламентирани деяния, обявени за противоправни.“

Сега втората инстанция изцяло потвърждава нейното решение. Спецпрокуратурата обаче може да протестира оправдателните присъди на пестимата подсъдими пред Върховния касационен съд.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *