Все повече македонци си вадят български паспорти

Сподели статията с твоите приятели:

Въпреки напрегнатите отношения между България и Северна Македония, все повече македонци кандидатстват за български паспорти. 1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година. Най-много български паспорти са получили граждани на Северна Македония, съобщават пред БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента.

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи пред радиото Димитър Здравков – член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Запазва се тенденцията от предишни години за голям интерес към български паспорти от граждани на Северна Македония. “През 2020 г. с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 000 души”, отбелязва Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 000 души. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония, показва анализът от миналата година.

“Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 000 души. Следвани от граждани на Украйна – близо 2000, Република Сърбия – около 1200, Молдова, Албания и Турция”, посочва експертът от президентството.

Димитър Здравков опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

“Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента”, обяснява той.

Македонците използват българските паспорти основно за да пътуват и работят в чужбина. Те им позволяват да се движат свободно и да работят легално в страните от Европейското икономическо пространство (без Великобритания). Най-лесният начин за получаване на българско гражданство е като се докаже български произход. Затова и много от македонците използват кръщелните свидетелства на свои баби, дядовци и по-далечни роднини, за да докажат връзката си с България.

Според експерти интересът към българските паспорти ще продължи и занапред, а България е заинтересована да издава лични документи по този начин. Според различни оценки броят на македонските граждани, притежаващи български паспорти, е между 88 000 и 120 000.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *