Временният районен прокурор на София Невена Зартова е първата жена титуляр на поста

Сподели статията с твоите приятели:

Досегашният временен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова стана първата жена, избрана за титуляр на поста. Тя беше единствен кандидат и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно гласува да застане начело на най-голямата прокуратура в страната за следващите пет години.

Зартова изпълняваше функциите на районен прокурор на София през последната година след напускането на предшественика си Радослав Димов, който беше избран от ВСС за ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Преди това, от 2014 до 2019 г., тя беше заместник районен прокурор.

Невена Зартова работи в СРП от 2005 г. като преди това е била и старши експерт в Народното събрание. Възпитаничка е на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Първа английска езикова гимназия в София. Преподава като хоноруван асистент в СУ и е дъщеря на бившия върховен съдия Явор Зартов, освободен от системата през 1992 г., припомня правният сайт „Дефакто“.

„Ако ми бъде гласувано доверие, ще продължа така, както и през цялата си дългогодишна работа в СРП да работя със сърце, с воля и с упоритост, и ще положа всички усилия за утвърждаване на тенденцията за повишаване авторитета на прокуратурата като част от независимата съдебна власт“, заяви Зартова по време на изслушването си в сряда.

Като проблеми в работата на СРП тя посочи върнатите дела, оправдателните присъди и контрола над внасянето в срок на определените парични гаранции от обвиняеми. Новият районен прокурор на София добави, че има амбицията да ограничи броя на разследванията, продължаващи повече от три години.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *