Водещ политолог: Победителят на вота ще се реши от избирателната активност! Ще има сериозни изненади – България

Сподели статията с твоите приятели:

При всички случаи на изборите на 11 юли ще има изненади. Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ политологът Димитър Ганев.
Основният фактор, който ще реши победителя, е избирателната активност. Хипотетично, при 45% активност по-скоро ще очакваме победа на ГЕРБ заради факта, че те имат мобилизиран апарат, който със сигурност ще гласува и със сигурност ще гласува за ГЕРБ. При по-висока активност, например 55%, можем да очакваме победа на “Има такъв народ” поради факта, че там има потенциал за по-голям ръст. Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова повече гласове ще има за партията на г-н Трифонов, заяви Ганев.
На тези избори не знаем кой ще победи, но горе-долу знаем кой ще управлява. По всяка вероятност ще се предложи кабинет с мандата на Има такъв народ, след коалиционни преговори между “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Дори този кабинет да няма парламентарно мнозинство, той най-вероятно ще бъде подкрепен от БСП и ДПС, защото те нямат друг ход, посочи политическият анализатор.
Със сигурност обаче ще има сблъсък в парламента при изготвянето на бюджета, което ще е в кратък план – бюджетът може би ще започне да бъде изготвян през септември и внесен през ноември, добави Димитър Ганев.
Кабинетът, който ще се състави, ще има характер като служебния, без ярки политически лица, с експертен характер. Вероятно заради запазване на добрите отношения с президента, трите партии, които се очаква да съставят кабинет, ще запазят в новото правителство част от министрите от служебния кабинет, прогнозира още политологът.

Източник: Inews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *