Водещ опозиционер в Беларус е отличен с ‘Алтернативен Нобел’ | |

Сподели статията с твоите приятели:

Известна фигура на опозицията в Беларус заедно с още трима – затворен ирански адвокат по правата на човека и активисти от Никарагуа и САЩ, са отличени с „Алтернативен Нобел“ (“Награда за почтен живот”), съобщи АП.

Оле фон Уескул, ръководител на шведската фондация за право на препитание, подчерта нарастващите заплахи за демокрацията в световен мащаб като мотив на връчените отличия.

“Крайно време е всички ние, които подкрепяме демокрацията по света, да застанем един зад друг“, допълни той. 

Фондацията цитира 58-годишния активист за правата на човека Алес Беляцки и неправителствената организация Правозащитен център „Вясна“, която той оглавява, „за решителната им борба за реализиране на демокрацията и правата на човека в Беларус“.

През 2014 г. Беляцки беше освободен от затвора предсрочно. Той беше обвинен в укриване на данъци и осъден на 4 години и половина затвор през ноември 2011 г.

Белятски беше номиниран за Нобелова награда за мир през 2012 г. и получи редица международни награди, докато беше в затвора.

Иранската адвокатка Насрин Сотуде, която защитава активисти, опозиционни политици и жени, преследвани за свалянето на забрадките си, получи наградата „за нейната безстрашна активност за насърчаване на политическите свободи и правата на човека в Иран“.

Сотуде е арестувана през 2018 г. по обвинение в тайно споразумение и пропаганда срещу иранските власти, като е осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик.

Фондацията отличи американския адвокат по граждански права Брайън Стивънсън за опитите му да реформира системата на американското наказателно правосъдие, както и за усилията му да ускори процеса на помирение между расите.  

Четвъртият победител е 61-годишната активистка Лоти Кънингам Рен – от Никарагуа, за нейната непрестанна отдаденост на защитата на местните земи и общности от експлоатация и грабеж.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *