Внасят луксозни коли като трошки, за да не плащат мито и ДДС

Сподели статията с твоите приятели:

Снимки: митници

Досега са установени 29 случая, държавата ощетена с над 220 хил. лв.

Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения. Поводът са установени случаи на внос на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС, съобщиха от Агенция „Митници“.

1624888810 680 Внасят луксозни коли като трошки за да не плащат мито и ДДС - Внасят луксозни коли като трошки, за да не плащат мито и ДДС1624888810 312 Внасят луксозни коли като трошки за да не плащат мито и ДДС - Внасят луксозни коли като трошки, за да не плащат мито и ДДС

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

1624888810 369 Внасят луксозни коли като трошки за да не плащат мито и ДДС - Внасят луксозни коли като трошки, за да не плащат мито и ДДС

До настоящия момент в ТД „Южна морска“ са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер на над 220 000 лв.

При проверка на горните твърдения на 5 юни са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на МП „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от директора на Агенция „Митници“ проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия ще бъдат предприети и от възстановената с новия Устройствен правилник на Агенция „Митници“ дирекция „Последващ контрол“.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *