Властите в Беларус претърсиха офисите на 12 неправителствени организации

Сподели статията с твоите приятели:

Беларуските власти извършиха обиски в 12 неправителствени организации, съобщи Радио Свобода. Сред обискираните офиси са и тези на правозащитния център “Вясна” (“Пролет”), както и в местния Хелзинкски комитет.

“Вясна” е най-голямата правозащитна организация в страната и е източник на прецизна информация за полицейското насилие, в което Беларус живее от август 2020 г.

След изборите, проведени тогава, Александър Лукашенко се обяви за победител, а опозицията го обвини във фалшификации. Конфликтът сложи началото на многомесечни митинги, в хода на които бяха арестувани хиляди участници, а основните инициатори на протестите бяха принудени да напуснат страната или бяха арестувани.

В сряда полицията обискира включително Съюза на журналистите, Съюза на писателите, Центъра за икономически разследвания, организации за правна помощ. Претърсвания са били извършени и в домовете на някои от най-изявените фигури в тези организации, като най-малко четирима души са били арестувани. Създателят на “Вясна” не отговаря на телефонни обаждания, каза жена му пред Радио Свобода.

Част от обиските са били извършени от полицейски сили, разследващи финансови престъпления. “Вясна” е често обвинявана от режима в това, че финансира “незаконни масови мероприятия”.

Новините идват седмица след подобни синхронни обиски, извършени в независими журналистически издания. Преди дни едно от изданията – “Наша Нива”, съобщи, че прекратява дейността си заради натиска на властите.

През май бластите в страната закриха сайта Tut.by, който е обвинен в произвеждането на “екстремистка информационна продукция”.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *