Висш американски дипломат призова Лукашенко да спре “незаконните мигрантски потоци”

Сподели статията с твоите приятели:

Висш американски дипломат призова Беларус да спре да позволява на мигрантите да преминават незаконно в Литва и други съседни държави.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман засегна темата по време на разговор на 13 август с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Беларуският лидер Александър Лукашенко трябва „незабавно да спре кампанията за организиране на незаконни мигрантски потоци през нейните граници“, казва Шърман, цитирана в официалното изявление.

През последните седмици Латвия и Полша нееднократно се оплакаха, че са обект на засилен мигрантски поток, който принуди властите в двете страни членки на ЕС да засилят охраната по границите си и да започнат да отблъскват нелегално преминаващите.

Полша, балтийските държави и представители на ЕС вече заявиха, че този мигрантски натиск се организира от Лукашенко в отговор на европейските санкции заради репресиите на правителството му срещу демократичното движение в страната.

Президентът на Литва Гитанас Науседа подписа указ на 13 август, който разпорежда изпращането на въоръжени сили по границата, за да се противодейства на засилването на незаконната миграция.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *