”Вие представяте ли си какво би станало, ако свалим натовски самолет?” | |

Сподели статията с твоите приятели:

Малшанс е, че точно в момента, когато облакът е почнал да сипе градушката, се е наложило да спре ракетното обстрелване заради пристигащ от Германия военен транспортен самолет – за съвместно учение с НАТО, заяви служебният министър на земеделието Христо Бозуков пред бТВ.

„Тъй като е минавал отгоре, самолетът е подал сигнал до координационния център на въздушното пространство. Вие представяте ли си какво би станало, ако свалим натовски самолет?“, попита министър Бозуков.

По думите му когато е можело да се обстрелва пак, сериозните щети вече са били налице.

По-рано днес засегнати от градушките земеделски производители блокираха пътя между пловдивските села Калояново и Ръжево Конаре. Министърът на земеделието посети демонстрантите и им обеща, че ще получат възможно най-големи обезщетения, което убеди протестиращите да прекратят блокадата. 

В интервюто си пред бТВ Христо Бозуков уточни, че няма механизми, които да осигурят 100% обезщетение за земеделците:

„Дори държавната помощ при 100% унищожение се изплаща на 80%. Комисии ще анализират на терен какви са щетите. Всеки земеделски производител, който е подал заявление в земеделските служби, ще получи разчет на база на анализа им.“

Министърът на земеделието каза още, че ако работниците са наети на договор, евентуално биха могли да бъдат обезщетени, но не от министерството, а от работодателя им.

„Посъветвах хората от региона в най-кратък срок да подадат заявление за обследване на щетите”, добави той.

Христо Бозуков очаква през следващите дни да се разбере размерът на щетите.

„Трудно е да се определи точно, но става дума за щети на около 4000 декара и вероятно са за милиони“, констатира министърът.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *