Ваксинирането срещу ковид-19 започва в неделя

Сподели статията с твоите приятели:

Снимка: pixabay

Имунизацията ще се извършва само от лекари, тя е препоръчителна, но доброволна

От 27.12.2020 г. /неделя/ стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна, обяви в своя заповед днес здравният министър Костадин Ангелов.

1608912009 898 Ваксинирането срещу ковид 19 започва в неделя - Ваксинирането срещу ковид-19 започва в неделя
Костадин Ангелов Снимка: Нова

Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

В заповедта на министъра ясно е разписано, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

Съгласно заповедта съдействие за осъществяване на имунизационната кампания оказват: областните управители и общинската администрация, включително и здравните медиатори, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и директорите на лечебните заведения на територията на съответните области.

Цялата заповед на проф. Ангелов може да прочетете тук 489099798-От-27-декември-стартира-имунизационна-кампания-срещу-COVID-19-на-територията-на-цялата-страна

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *