Ваксината на Pfizer и BioNTech предпазва от южноафриканския вариант на Covid-19

Сподели статията с твоите приятели:

Ваксината на Pfizer и BioNTech е “високоефективна” срещу Covid-19 поне за 6 месеца. Това обявиха двете компании, позовавайки се на резултатите от актуално клинично проучване, проведено сред над 12 000 души, ваксинирани през последната половин година.

91,3% е средната ефективност на ваксината за предотвратяване на заразяване с коронавирус през въпросния период. Настоящият процент на ефективност е по-нисък от първоначално отчетените 95% през ноември при проучване сред 44 000 души, което е логично заради новите варианти на Covid-19, които се разпространяват по света, предаде Reuters.

Препаратът на на Pfizer и BioNTech предпазва на 100% и от опасния южноафрикански вариант на коронавируса – B1351, показва проучването, в което са се включили и 800 души в ЮАР. Случаи на южноафриканския щам вече са открити в 25 американски щата и територии. 

Ваксината осигурява 100% защита срещу тежко протичане на коронавирусната инфекция, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% – според методологията на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Ремдесивир помага и срещу новия щам на Covid-19

Участниците в клиничното проучване не са проявили никакви сериозни странични ефекти 6 месеца след поставяне на втората доза, посочват от Pfizer и BioNTech. Ваксината е еднакво ефективна независимо от възраст, раса, пол или етническа принадлежност, каото и сред участниците с различни хронични заболявания.

Данните от проучването “предоставят първите клинични резултати, според които ваксината може ефективно да предпази от циркулиращи в момента варианти, критичен фактор за достигане на стадния имунитет и прекратяване на тази пандемия за световното население”, казва в изявление изпълнителния директор на BioNTech Угур Шахин.

Благодарение на резултатите от проучването фармацевтичните компании могат да кандидатстват за пълно одобрение пред регулаторните органи в САЩ. До момента ваксината се прилагаше с помощта на спешно разрешение от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

“Тези данни затвърждават нашето схващане, че имаме наистина мощни ваксини”, казва Дани Алтман, професор по имунология в британския Имперски колеж в Лондон, който не участва в изпитанието на Pfizer. Според него ефективността срещу южноафриканския вариант е “особено забележителна”, тъй като ваксината ще предложи ефективна защита в реални условия, където могат да циркулират няколко различни варианта на Covid-19.

Преди дни беше оповестено проучване, според което ваксината на Pfizer/BioNTech и тази на компанията Moderna вече са ефективни на 80% две или повече седмици след поставяне на първата доза. Двете компаниите заявиха, че тяхната ваксина защитава на 100% деца на възраст между 12 и 15 години.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *