Ваксината на “Jansen” ще се използва без ограничения в България

Сподели статията с твоите приятели:

Ваксина на фармасевтичната компания “Jansen” ( част от Johnson & Johnson) ще се използва в България без ограничения. Tова съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Ваксинационния щаб. В страната вече има доставени дози от ваксината, а идната сряда се очакват още 14 хиляди дози. Всички те ще бъдат разпределени към Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Щабът е изчакал решението на Агенцията по лекарствата на Съединените щати (FDA), което е положително. Изчакването се наложи заради съмненията за връзка между ваксината и много редки случаи на кръвни съсиреци.

“При “Jansen” говорим за 1 случай на 1 милион и затова няма допълнително ограничение. Има информация от Австрия, Испания, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането без ограничения”, каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Ваксината на “Jansen” се прилага в една доза. “Смятаме да я използваме в туристическия сектор и се мисли – сред ромското население”, каза Ангел Кунчев.

На страницата на Министерството на здравеопазването вече са качени списъци на временните ваксинационни пунктове и тяхното работно време. Те ще действат в периода на зелените коридори от 30 април до 9 май. Общо имунизационните пунктове са 26, а на територията на София – четири – в Александровска болница, “Пирогов”, ВМА и “Света Анна”.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *