Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели през 2020 г. Гешев внесе доклад в парламента

Сподели статията с твоите приятели:

Бюрото за защита при главния прокурор е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела за защита през 2020 г., а през първите шест месеца на 2021 г. под негова опека са били 16 души по 9 дела. Това съобщиха от прокуратурата в сряда, уточнявайки, че Иван Гешев е внесъл в парламента доклад за дейността на подчиненото му звено от 1 януари до 30 юни.

Темата беше повдигната от служебния вътрешен министър Бойко Рашков на 23 юли в пленарната зала, когато той заяви, че през миналата година с бюджета си от “9-10 милиона” Бюрото за защита е охранявало само Гешев. Именно Рашков препоръча на депутатите да поискат доклад по темата от главния прокурор, което те направиха на 4 август.

Според предоставените от държавното обвинение данни 12 от охраняваните през 2020 г. свидетели са се намирали на територията на България, а останалите 8 – в други държави. Съответно 8 от охраняваните през тази година са били в страната, докато останалите 8 – в чужбина.

От началото на 2020 до средата на 2021 г. от програмата са изключени общо 6 защитени лица по 2 дела. През миналата година Бюрото за защита е охранявало трима магистрати, а през тази година те отново са трима.

“Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването, с издаване или подновяване на български лични документи на лицата, с провеждане на срещи между защитените лица и техни роднини на територията на България или в друга страна, с разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина”, добавят от прокуратурата.

В съобщението се посочва още, че дейността на този орган “е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност”. Липсва обаче информация какъв е годишният бюджет на Бюрото за защита.

Това е първият доклад, който Гешев внася в 46-тото Народно събрание. Преди ден депутатите единодушно решиха да поискат от него информация и за развоя на производствата за полицейско насилие по време на миналогодишните протести.

По-рано в сряда главният прокурор отказа да предостави данни на парламента за водените разследвания срещу протестиращи, включително за използвани спрямо тях специални разузнавателни средства.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *