Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Сподели статията с твоите приятели:

Българите хвърляме луди пари за имот в Гърция. Обичайно търсим къщи или мезонети, разположени близко до морето, за 100 000-150 000 евро. Това каза брокерът Костадина Димитрова, работеща в съседната страна, пред вестник “Монитор”. Все повече българи купуват ваканционни имоти в Гърция

Важен фактор, който стимулира търсенето, е пандемията. По думите на Димитрова нашенци искат да имат собствено място на Егейско море, където да почиват, вместо да търсят скъпи хотели и да са заобиколени с повече хора.

Справка на вестника няколко онлайн имотни агенции показва, че реално имоти за под 100 000 евро има, и то в центъра на Атина. Една от обявите е за апартамент за 90 000 евро, или 1385 евро на кв. м. Общо квадратурата е 65 кв. м, включващи всекидневна, кухня, баня и малък балкон. Друго предложение, отново за центъра на гръцката столица, е за 95 000 евро за апартамент с площ 66 кв. м. Толкова излиза и тристаен апартамент на 80 метра от морето в Халкидики.

Разбира се, има и доста по-скъпи предложения в диапазона 270 000 – 360 000 евро, но те са значително по-просторни – над 100 кв. м, съответно с повече спални, по-големи балкони. В Тасос пък може да се намерят оферти за цели къщи срещу 320 000 – 440 000 евро. За по-луксозни имоти пък българите даваме по средно 500 000 – 600 000 евро. Колко струват най-скъпите имоти в Гърция?

Най-често нашенци с много пари търсят двуетажни къщи с двор до 4 дка, които са до морето, споделя брокерът Никола Стоянов пред вестник “Монитор”. По думите му само за последната година има 10-15% ръст на сделките с имоти в Гърция, като предпочитан е полуостров Халкидики. За апартаменти сме склонни да дадем средно 50 000 евро, стига те отново да са близко до брега, на около 200-300 метра, стана ясно още от думите на Димитрова.

дават луди пари за къщи в Гърция - Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Интересно е, че нито гледката, нито разположението на имотите печелят българите като купувачи. Според Невена Стоянова, също брокер от българска агенция за луксозни имоти, свободни места по плажната ивица с изглед към морето почти няма. “Плажната ивица има квоти и лимитирани парцели. Към момента в много райони те са почти изчерпани и няма продукция, която да бъде търгувана”, обяснява Стоянова. По думите ѝ най-евтиният апартамент на първа линия излиза около 1000 евро/кв. м. Така можем да си купим 55 квадрата апартамент в курорта Неа Покеа, на ръкава Касандра, за 50 000 евро. Жилищата в Гърция поскъпнаха рекордно

Всъщност основната причина за покупката на имот от граждани от трети страни е, за да си осигурят възможност за дългосрочно пребиваване в Гърция и Европейския съюз (ЕС). От друга страна, пък например пенсионерите от Германия плащат 20% данък, а при наличие на имот в Гърция той е 7%, т.е. с 13% по-малко.

Търсенето на ваканционни имоти в Гърция винаги е било високо, което стимулира инвестициите в изграждането им. Там обаче правилата за строеж по бреговата ивица и контрола по изпълнението на проектите са много строги.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *