България не може да излезе от времето на Тодор Живков, смята президентът на Северна Македония

Сподели статията с твоите приятели:

България драстично е променила политиката си към Северна Македония през изминалите няколко месеца и показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков. Това казва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пред ТВ 24.

Той не очаква през следващите няколко седмици да бъде постигнато споразумение със София, което да отвори пътя на Скопие към Еврпейския съюз.

Според Пендаровски обаче трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика.

“Някакви минимални шансове (за намиране на решение) съществуват, но реални, големи, за съжаление няма”, коментира той.

Пендаровски допълва, че политиката на България за блокиране на Скопие в напредъка към членство в Европейския съюз не се подкрепя от нито една членка на ЕС.

На 17 ноември България блокира приемането на рамката за преговори на Скопие за членство с ЕС. За приемане на преговорната рамка се изисква единодушие на държавите членки на ЕС. Без нея преговори за членство със страната кандидат не могат да започнат. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев определи решението на България като „най-голямото поражение за ЕС и огромна несправедливост“.

България настоява в преговорната рамка със Северна Македония да бъдат включени три условия. София иска езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“. Освен това иска като условие пред членството на Северна Македония в ЕС да бъде поставено приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

Третото условие на София е в преговорната рамка да се включи поемането на ангажимент от страна на Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *