България на дъното по икономически растеж сред развиващите се страни

Сподели статията с твоите приятели:

Икономическият растеж на България за настоящата 2021 година ще бъде един от най-слабите спрямо останалите развиващи се страни от Европа и Азия, сочи прогноза на Световната банка. През настоящата година се очаква реалиният БВП на България да нарасне с 2.6%, което е втората най-ниска прогноза сред страните с възникваща и развиващата се икономика в Европа и Азия.

Само за Беларус има по-ниски очаквания за тази година – свиване на БВП на страната с 2.2%. Най-висок растеж се очаква в Черна Гора (7.1%), Румъния, Унгария, Грузия (по 6%), Хърватия (5.5%) и Сърбия (5%).

За следващата 2022 година икономическият растеж на България ще достигне 3.3%, сочи прогнозата. Това отново ни нарежда сред страните с най-ниско повишение на БВП, като зад нас остават единствено Беларус (+1.9%), Русия (+3.2%) и Украйна (+3.1%). За 2022 година най-силен растеж се очаква в Хърватия (6.2%).

През 2023 година Световната банка предвижда ръст на БВП у нас от 3.4% – отново един от най-слабите спрямо останалите страни класифицирани от институцията, като такива с възникващ или развиващ се пазар.

Средният икономически ръст на развиващите се страни от Европа и Азия ще достигне 3.9% през настоящата година. Според доклада, предизвикателствата пред региона са свързани с влошаване на пандемията, затягане на макроикономическите политики и повишаване на политическата несигурност и геополитическо напрежение. Заетите у нас създават по 20.1 лева БВП на час

Световната икономика ще нарасне с 5.6% през 2021 година, сочи прогнозата. Това е най-бързият растеж след рецесия от 80 години насам, като резултатът се държи главно на бързото възстановяване на няколко големи икономики. На фона на това, много държави с развиващи се икономики продължават да изпитват затруднения в резултат на последствията от пандемията.

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Дари сега

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *