България засега остава само с четирима европейски прокурори. ВСС ще мисли за нов конкурс

Сподели статията с твоите приятели:

Квотата на България от десетима делегирани обвинители в новата Европейска прокуратура засега ще остане с непопълнени шест места. Това стана ясно, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати в сряда процедурата по избора им.

Ръководената от Лаура Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати и преди ден официално започна работа. Така с базираната в Люксембург Европейска прокуратура засега ще работят само четирима българи.

Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Сетлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

В България вече е пристигнало официално писмо от Европейската прокуратура, в което се настоява страната все пак да попълни цялата си квота. То беше докладвано от Огнян Дамянов на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС в сряда.

Той обаче поясни, че за да бъдат излъчени останалите шестима български кандидати, настоящата процедура по избор първо трябва да бъде прекратена, тъй като никой от останалите явили се в конкурса не е събрал минимално необходимите му шест гласа.

Затова и колегите му взеха това решение. Предстои откриването на нова процедура. Не беше съобщено кога.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *