България е първата страна на ЕС, срещу която се прилага законът „Магнитски“

Сподели статията с твоите приятели:

Законът „Магнитски“ е подписан през 2012 г. от президента на САЩ Барак Обама. Той е кръстен на Сергей Магнитски, руски данъчен адвокат, който, докато работи за международната инвестиционна компания Hermitage Capital Management през 2008 г., разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти – американския финансист с британски паспорт Уилям Браудър.

Твърди се, че става дума за кражба на данъчна отстъпка от 230 млн. долара, която Hermitage Capital Management е платил на руското правителство.

След подаването на сигнал до властите адвокатът е арестуван през 2008 г. Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци. Прекарва почти една година в следствения арест “Матроска тишина” в Москва.

През лятото на 2009 г. се разболява. На 16 ноември е преместен в критично състояние в затвор, в който има операционна. Задържаният обаче не е опериран. В опозиционни руски медии са публикувани твърдения, че адвокатът е прекарал последните часове от живота си в единична килия с белезници и малко преди смъртта си е бил пребит с гумен маркуч.

Сергей Магнитски умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това.

През август 2019 г. Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Освен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Първоначално в списъка със санкционираните по „Магнитски“ официални лица фигурират само имената на малко известни служители от правосъдната система в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски. Законът „Магнитски“ е написан, за да накаже „лицата, отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта” на Магнитски, като им откаже влизане в САЩ и замразява всякакви техни активи в САЩ.

През 2016 г. обаче е приет нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Глобалният закон „Магнитски“ дава право на Вашингтон да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции, например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, също така – срещу военните в Мианмар, срещу Китай. България е първата страна от ЕС, срещу която се прилага глобалният закон „Магнитски“.

В отговор на първия „Закон Магнитски“ Русия прие в края на декември 2012 г. свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина. Външното министерство в Москва води списък с имената на лицата, попадащи под ударите на този закон.

Кой решава за санкциите?

Санкциите по закона “Магнитски” се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се от президента на САЩ, за да влязат в сила и се прилагат от три министерства – на външните работи, на финансите и на правосъдието. Тези разпоредби засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси и точно това прави мярката особено тежка.

Санкциите се прилагат на базата на информация, предоставена от институциите на други държави и неправителствени организации, които следят нарушаването на човешките права. Но решението за санкциите по закона “Магнитски” не подлежи на съдебен контрол.

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *