България е на 22-о място по заболеваемост от коронавирус в Европа и на 5-о по смъртност

Сподели статията с твоите приятели:

Ангел Кунчев Снимка: МС

Няма да се налагат нови противоепидемични мерки, увери министър Ангелов

Въпреки сериозния ръст на заразените с ковид-19 България запазва местата си в Европа. Към този момент сме на 22-о място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици, съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не води до голямо увеличаване при смъртните случаи – те също се увеличават, но с доста по-малки темпове.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите за представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.

Случаите в интензивните отделения логично следват кривата на заболеваемостта, отбеляза доц. Кунчев.

„Няма изненада в това, че вирусът е по-разпространен в определени области. Така се случва и с обикновения грип. Вирусът е динамичен, променлив“, добави държавният главен здравен инспектор.

Няма да се налагат нови противоепидемични мерки, тъй като това не е наложително, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, кажете ми има ли нужда от нови мерки? Нека спазваме сегашните мерки. Колкото и да са изморени колегите от РЗИ, те ще работят и нощем и няма да се поддадат на никакви атаки, ще си свършат работата така, че да защитят живота и здравето на всички български граждани“, каза още проф. Ангелов.

Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два – да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.

„Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме“, добави доц, Кунчев.

Тъй като в София броят на заразени е най-голям, в сряда е взето решение да се увеличи броят на леглата в Александровска болница и в „Пирогов“. От здравното министерство нямат опасения, че частните болници няма да се включат в лечението на COVID-19.

В две области – Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Здравният министър Костадин Ангелов призова да не се пътува до тези области, освен ако не е наложително.

„По отношение на мерките. Преди няколко дни ние казахме, че мерките ще бъдат регионални и таргетни. Областният щаб в Търговище разпореди много по-строги мерки, отколкото са в национален мащаб. Очаквам, че днес това ще направи и Благоевград”, каза доц. Кунчев.

Източник: breaking.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *