Българите спасяват турския туризъм

Сподели статията с твоите приятели:

България излиза на трето място по посещения в Турция през тази година. От началото на 2020 г. до края на август над 532 000 българи са посетили страната, разкрива в интервю за TravelNews Бюлент Басиоглу, председател на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин.

На първо място е Германия с над 789 000 туристи, а на второ – Русия с над 772 000 туристи. След нас са Украйна и Великобритания. Спадът на българите е около 70% спрямо същия период на миналата година, когато сме били на четвърта позиция. Турция е посетена от общо 7,255 млн. туристи до края на август, според официалната статистика.

Повечето от българите посещават Одрин, за да пазаруват, а градът и хотелите се пълнят през уикендите. Те пристигат с коли и автобуси, а още от ранни зори граничните пунктове са пълни с българи, които идват на пазар в града, посочва Басиоглу.

Сънародниците ни купуват основно дрехи, почистващи препарати и храна. Най-много се търсят всички видове облекла, маслини, тоалетна хартия, зехтин, лекарства и др. Хора, които са дошли с колите си, купуват дори и мебели. Заради обезценяването на турската лира тези стоки поевтиняват и са все по-търсени от българите.

Повечето български туристи посещават Одрин за един ден, но някои остават и за уикендите. Хотелите в града са резервирани до края на декември, а много наши сънародници планират да прекарат новогодишните празници в южната ни съседка.

“Благодарение на туристите, идващи отново в Одрин от България, започнаха подобрения както по отношение на икономиката, така и на търговията. Във времена на пандемия от COVID-19, посетителите от съседна България намаляват проблемите на одринските търговци, които преживяват икономически трудни времена”, обяснява Басиоглу.

Източник/ци: expert.bg, dir.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *