Българите се срамуват от управляващите си

Сподели статията с твоите приятели:

Срам ме е от нашите управляващи, поведението им и арогантността им”. Тези думи присъстват в статия на международната медия Euronews – един от чуждестранните сайтове, който следи активно ситуацията с протестите срещу властта у нас.

 

За тях вече са писали медии от ранга на ”Financial Times”, ”Reuters”, ”New York Times”, агенция ”Франс прес”.

 

Хиляди протестиращи заливат за пореден път улиците на България заради корупцията във властта. Исканията им са за оставката на премиера Бойко Борисов и партията му, както и тази на главния прокурор.

 

В сряда се проведе 14-тия пореден ден на демонстрациите в столицата. “Тук съм защото ме е срам. Срам ме е от нашите управляващи, тяхното поведение, арогантността им. Това трябва да се промени”, заявява една от протестиращите. Според организаторите на протестите една от основните цели е предизвикването на предсрочни избори.

 

“След това можем да се концентрираме върху сериозни предложения за промени в Конституцията и нещо повече. Най-вече – искаме оставката на премиера и главния прокурор”, казват протестиращи изданието.

 

Протестите избухнаха в началото на юли, след като тежко въоръжени служители по сигурността нахлуха в офисите на президента Румен Радев, отявлен критик на управляващите и корупцията във властта. Радев обвини Борисов, че има връзки с олигархията. “България трябва да стане държава, в която има върховенство на закона по западноевропейски модел. Говорим за това от 30 години, което е малко или много целия ми живот”, посочва друг протестиращ пред изданието.

 

Изданието цитира изследването на Transparency International, където България е наредена като най-бедната и корумпирана страна в ЕС. Тази седмица Борисов оцеля при вот на недоверие в парламента – петият откакто правителството дойде на власт, напомня статията. 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *