Бъдещият председател на БСП: Няма да съм човекът, който ще направи коалиция с Борисов

Сподели статията с твоите приятели:

Г-н Добрев, бламирана ли беше на пленума председателката на БСП Корнелия Нинова?

– Документите, представени от Корнелия Нинова на Националния съвет, не бяха приети. Нека да припомня, че този пленум досега е приемал всичко важно, предложено от нея, така че оправданието с лошия Национален съвет отпада. Пленумът отказа категорично да „ратифицира” медийните прессъобщения, излезли преди да бъдат обсъдени и гласувани от него. Отказа да разглежда документи, които първо се публикуват в един сайт, а след това се запознават членовете на съвета. Нали разбирате, че има хора, които са пресекли половин България, за да участват в това заседание, да направят своите предложения за една по-силна БСП, а всъщност биват използвани за кворум. Това е стил, който отива на ГЕРБ, но на БСП никога. Ако управляващите се събират на оперативка, водена от Бойко Борисов, за да бъдат просто информирани, то ние сме партия на 130 години и винаги сме се събирали, за да решаваме заедно.

Какво ви накара да се кандидатирате за председател на БСП срещу Нинова, след като до преди няколко месеца бяхте в един отбор? А през 2016-а бяхте и един от хората, които й помогнаха да стане до председателското място.

– Първо, не мога да бъда част от този стил и метод на ръководене, за който Ви обясних. Та аз съм бил критичен към всички председатели, които са правили дори опит за подобно поведение. Няма да изневеря на себе си, нито на традициите, дори на някой да му изглеждат овехтели, защото тези традиции са съхранили партията ни толкова години. Второ – не пожелах да вляза в ролята на съдник и да разделям хората на „наши” и такива, които не подкрепят ръководството. Зная, че това трудно се приема в последно време от Корнелия. Да ви дам един пример с председателя на БСП-Варна Борислав Гуцанов. И двамата с Корнелия Нинова бяхме на мнение, че партията там е в застой и има нужда от обновление. Аз държах да го направим, спазвайки партийния устав, Корнелия избра медийния подход. В един момент в хората, които не познават нашите процедури и правила, се създаде впечатлението, че Гуцанов вече не е градски председател и даже има нов. Днес обаче никой не помни този скандал, а Борислав Гуцанов не просто остана председател на БСП-Варна, а е преизбран за нов мандат. Аз продължавам да мисля, че БСП-Варна има нужда от нов лидер, питайте Корнелия Нинова какво мисли вече по този въпрос. Вчера (21 юни – б.р.) беше преизбран и Георги Гергов, на когото оставка му се искаше отново по медиите. За Гуцанов тя каза, че няма проблем, щом е избран от социалистите. Питайте дали това важи и за Гергов.

За да обобщя – медийните заявки не се припокриват с действията вътре в партията. Това ми е проблемът и не мога да работя в тази двойственост.

През мандата на Корнелия Нинова БСП спечели президентски избори, удвои парламентарната си група и изпрати повече представители в Европейския парламент, повече кметове и общински съветници на местните избори. Тя дава път на младите, избута назад „фараоните“. Това не са ли успехи за БСП?

– Гледайки днешното обкръжение на Нинова, не мисля, че “фараоните” са минало. По-скоро са “заредени” за нов партиен живот. Останалото, което изброихте, е напълно вярно. Нямам никакво намерение да казвам на бялото черно. Бил съм част и от победите, и от загубите.

Сегашният ръководител на партията заявява: „Аз съм от онази част от БСП, която смята, че трябва да бъдем категорична опозиция на ГЕРБ, ярка алтернатива и да предложим друго развитие на България, събирайки съюзници, които искат смяна на модела на управление”. Какво предлагате Вие на съпартийците си, каква алтернативна политика?

– Първо – ГЕРБ въобще не е тема, по която да спорим. Изтъркано е да твърдиш, че който не е съгласен с теб, е гербаджия. И други председатели на БСП са го ползвали. Тогава минаваше, а сега е просто наивно. Та ГЕРБ са в залеза си, въпросът е дали ние с второто си място ще обслужваме този залез да продължи по-дълго или най накрая ще изгрее слънце. Преди всеки избор ГЕРБ се тресат от безпрецедентни скандали, БСП ги водим в подкрепата и в 12 без пет хората пак избират тях, а не нас. Не може всеки път да правим едно и също и да очакваме различен резултат.

Ако оглавите БСП, ще търсите ли някакво съглашателство с ГЕРБ, колаборация, коалиция или подялба на властта по някакъв начин? Струва ми се, че Георги Гергов е готов да ви подкрепи, за да свали Нинова, а той отдавна иска общо управление с ГЕРБ.

– Няма да съм човекът, който ще направи коалиция с Бойко Борисов. Бил съм доста време в опозиция – както в парламента, така и вътре в партията. Не ме притеснява тази роля, но не ме и удовлетворява. Смисълът от политиката е да управляваш, за да реализираш идеите си, както на партийно, така и на национално ниво. Що се отнася до подялбата на властта – никога не съм бил част от изпълнителната власт и не съм я разпределял. Властта може да е пътеводна светлина само за такива, които вече са били министри, зам.-министри, които познават вкуса и влиянието й. Що се отнася до подкрепата на Гергов, повярвайте ми – между него и Корнелия няма място за трети.

Моето желание е простичко – да можем да си реализираме политиките и някой някъде да каже – браво на БСП. Не на председателя й, а на БСП.

Можете ли да обедините разнородната вътрешнопартийна опозиция? Различните й представители преследват различни интерес – бизнес, лични…

– Готов съм да обединявам всички с кауза БСП. Личните и бизнес интереси не са мой ангажимент. Хиляди са тези, които работят, отделят от личното си време и средства за БСП. Общински председатели, координатори, членове, застъпници, доброволци – 12 500 само бяха застъпниците на последните избори, които работеха без един лев. Този пример ще е винаги по-силен от всичко друго.

Не се ли притеснявате, че в кампанията за лидер, а и след това, ще бъдат извадени нелицеприятни факти от биографията ви? Ето Румен Овчаров вече каза за 40-те ви фирми, които се хранят от държавни и общински предприятия. Не сте ли зависим от властта? Опасявате ли се, че и от ГЕРБ ще започнат да ви бият?

– Лъжа е, че имам 40 фирми. Имам само една, която се занимава с производство на електрическа енергия. Завися единствено и само от метеорологичната обстановка. Останалите 39 според другаря Овчаров съм готов да му ги подаря, макар че не зная защо са му български фирми – те вървят с данъци, осигуровки, НАП, НОИ, все пак той има афинитет към офшорните компании. Искам да припомня, че докато ГЕРБ ме „биеха”, другарят Овчаров стана член на борда на петролна компания. Нали не вярвате, че това е станало без личната благословия на Бойко Борисов. И е нелепо днес да задава въпроса защо са такива цените на горивата.

Как ще коментирате случващото се през последните дни в държавата – атаките на Васил Божков, аудиозапис с глас, който прилича на този на премиера, снимки от спалнята му, ексклузивна пресконференция на Бойко Борисов и обвинения към президента, че го следи с дрон, към Цветанов, който напусна ГЕРБ?

– Когато не могат да оборят Радев, му лепват някакъв скандал. После се оказва – “не компютри, а компоти”. Тактиката на опонентите му е грешна, защото знам, че това го държи във форма. Останалата част от въпроса Ви мога да обобщя само с една дума – оставка.

Разговора води Елизабет Дафинова

Банкер.бг

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *