БСП раздвоена – дали Нинова да върне веднага мандата или да предложи кабинет

Сподели статията с твоите приятели:

БСП е изправена пред вероятността да ѝ бъде връчен мандат, но партията е раздвоена – дали лидерът Корнелия Нинова да го върне веднага, както постъпиха от ИТН, или да предложи кабинет, както направиха ГЕРБ.

 

Изборът е труден, защото и в двата случая има доста “мини”.

 

БСП е най-старата партия в страната и не ѝ подхожда да постъпва лекомислено по държавни въпроси, смятат тези социалисти, според които Нинова трябва да предложи проектокабинет.

 

Пред този вариант има две опасности. Първата – да не бъде подкрепен от никого. Това е много вероятно, като се имат предвид декларациите от страна на останалите политически сили в 45-ото Народно събрание, че не биха подкрепили правителство на БСП. Такава вероятност бе отхвърлена от ГЕРБ, ИТН, ДПС, а вчера и от ИСМВ. В подкрепа на разсъждението, че БСП няма да успее да привлече съюзници говори и фактът, че нито един от законопроектите, предложени от левицата, не е бил разгледан досега в парламентарните комисии. Факт, срещу който Нинова и соцдепутатите реагираха остро.

 Минус е и, ако този състав не получи подкрепа извън левицата, защото ще “увисне”.

 

Но пък от друга страна това би могло да бъде правителството, с което социалистите да се явят на евентуалните предсрочни парламентарни избори. И тогава лицата от проектокабинета биха могли да станат основните остриета в кампанията.

 

Има обаче и друга “мина” пред кабинета на БСП.

Какво правим, ако изведнъж ГЕРБ и ДПС ни подкрепят? Тогава завинаги сме опаковани с партиите на статуквото, разсъждават червени.

 

Вариантът, при който Корнелия Нинова връща мандата, също крие рискове. На първо място репутационни, защото ще се подкопае авторитетът й на сериозна и отговорна партия.

 

Засега социалистите са единодушни, че Нинова няма да отиде на “Дондуков” 2 с готово решение. Ако червените получат мандат от президента Румен Радев, Нинова ще вземе папката и ще обяви, че ще свика Националния съвет на партията, който да вземе окончателното решение.

 

Според социалистите президентът Радев няма да пристъпи към връчването на трети мандат преди Гергьовден, който е следващия четвъртък. И, ако мандатът отиде при БСП, пленумът би могъл да се събере още в събота.

 

Тези разсъждения обаче отпадат, ако Радев реши да връчи третия мандат на някоя от останалите политически сили.

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *