БСП за трети път връща управленски мандат

Сподели статията с твоите приятели:

БСП за трети път в най-новата си история връща мандат за сформиране на правителство.

 

Както вече е известно, на 5 май 2021 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова в изпълнение на решението на Националния съвет на партията ще върне веднага на президента Радев проучвателния управленски мандат.

 

За пръв път това прави на 4 февруари 1997 г. Николай Добрев.

В бурните за страната времена след провала на управлението на Жан Виденов, довели до масови протести, вътрешният министър Николай Добрев е излъчен за кандидат за министър-председател от Висшия съвет на БСП. Решението на пленума е категорично – да се състави правителство. Улиците обаче са пълни с протестиращи, страната е на ръба на гражданска война и Добрев изрича: “Нямаме нито външна, нито вътрешна подкрепа”. В рамките на 7-дневния конституционен срок той прави трескави совалки и успява да състави проекто-кабинет, но реалната преценка, че този кабинет няма да мине през парламента и няма да получи международна подкрепа го карат да вземе историческото решение да откаже възможността за повторно управление на левицата. Двамата с новоизбрания председател на БСП Георги Първанов отиват по обяд на 4 февруари при президента (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов,  връщат получения мандат за съставяне на правителство и така спасяват  страната от политическа криза с непредвидими последици.

 

За втори път БСП връща мандат на 13 ноември 2016 г. след президентските избори, които ГЕРБ загуби и Борисов хвърли оставка. 

Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова взе и върна веднага на президента Росен Плевнелиев втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Процедурата се случи за броени минути, като Нинова заяви, че БСП настоява президентът да ускори максимално процедурата с връчването на третия мандат и възможно най-скоро да назначи служебен кабинет, тъй като бавенето не “гарантира стабилност, а обратното”. От БСП смятаха, че трябва да има бързо служебен кабинет, тъй като в последния месец правителството в оставка вземало решения, които според левицата не би трябвало – възлага обществени поръчки за над 1.4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици и т.н.

 

Пет години по-късно Корнелия Нинова отново ще върне на президента, този път на Радев, третия проучвателен мандат за съставяне на правитество

Аргументите ѝ преди пет години са същите като днес. Тогава Нинова заявява, че с 38 депутати в парламента няма как БСП да участва в управлението. 

След пленума на 1 май 2021, който с огромно мнозинство реши мандатът да се върне, Нинова заяви, че с 43 депутати не може да се управлява.

Това беше най-правилното решение  в настоящата ситуация.

След заседанието на пленума на БСП Корнелия Нинова обясни решението на Националния съвет с думите, че в сегашната ситуация е невъзможно да има правителство на БСП. Тя добави, че новите партии в парламента са показали незрялост, липса на диалог и желание да се търсят теми, които ги събират, а не разделят. „Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно”, каза Нинова.

По повод решението веднага да се върне мандатът, лидерът на БСП посочи, че няма как левицата да се бави, защото по този начин управлението на Бойко Борисов продължава, а това е вредно за страната.

„Нямаше да е честно към българските граждани. Ние можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено, просто да си направим пиар, но вземането на мандат и губенето на време постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт“, обясни Нинова.

 

 

Източник: epicenter.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *