БСП: Върху Бюджет 2021 трябва да се сложи печат – това е предизборен бюджет | |

Сподели статията с твоите приятели:

“Правителството се провали изцяло в предлагането на социално-икономически пакет от мерки срещу последствията от коронавирусната криза. Хората се опасяват от ново затваряне на държавата, защото знаят, че ако са оцелели при първото извънредно положение, най-вероятно ще трябва да хлопнат кепенците завинаги при второ такова. Точно тук е ролята на управлението – трябва да направиш така, че ако обявиш затваряне на държавата, хората да не мислят как да оцелеят, как да осигурят децата си, дали ще имат работа след това. В тази ситуация правителството трябваше да развърже малко кесията, но не по този елементарен начин – през прозореца на джипа, и да им даде реална помощ в така непредвидима ситуация”, заяви Александър Симов от ПГ на “БСП за България” пред БНТ.

“Когато обсъждаме Бюджет 2021, трябва да върнем лентата шест месеца назад. В момента, в който трябваше да се помогне на хората на първата вълна, борещи се с коронавируса, тогава лексиката на управляващите беше съвсем друга. Бойко Борисов излизаше и казваше, че не можело да се харчат така лесно готови пари – и затова мерките бяха така ограничени”, каза той.

Каква е разликата сега – наближават избори. Върху този бюджет трябва да се сложи един печат – това е предизборен бюджет, направен с идеята управляващите да си купят някакви гласове за изборите. Аз смятам, че сметката им е грешна, защото с 50 лв. към пенсиите или с отвързването на кесията по личното усмотрение на премиера – вече трудно могат да се намерят хора, които да им се вържат на елементарните политически номера, коментира Симов.

Социалистът е уверен, че БСП би могла да управлява дори и с този бюджет, тъй като той не е константен документ и може да бъде променян.

Той сравни бюджета с наливане на пари в къща без покрив: “Колкото и милиони да се дават за тапети, при следващия дъжд те ще станат на хартийки”.

По отношение на бюджета за здравеопазването Симов коментира: “В здравеопазването така и не бяха предприети необходимите реформи. Всяка година се увеличават парите за здравния бюджет, но не виждаме да се увеличава ефективността на здравната система. Десет години безвремие и имитация на реформи ни докараха дотам, че утре да дадем и 300 млрд. лв. на здравеопазването, това няма да се отрази на обикновения човек и неговата сигурност, че като отиде на лекар, ще получи качествена медицинска грижа.”

По думите на Симов голямата реформа, която трябва да се осъществи в здравеопазването е, че болниците не могат да продължават да бъдат търговски дружества: “Не премахнем ли тази порочна търговия в здравеопазването, до утре можем да си говорим какво е грешно в здравната ни система и то все още остава грешно”.

Източник: offnews.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *