БСП върна на президента последния мандат. Предстоят трети избори

Сподели статията с твоите приятели:

Лидерката на БСП Корнелия Нинова върна на президента третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Мандатът е неизпълнен и с това приключва последният опит за сформиране на редовен кабинет.

Дотук се стигна, след като три партии, определяни като протестни, отказаха да участват в кабинет на социалистите. Първи това направиха от “Има такъв народ” (ИТН), последвани от “Демократична България” (ДБ) и “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ).

БСП предварително беше уточнила, че не търси подкрепата на ДПС и ГЕРБ.

Според конституцията след трети неизпълнен мандат президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни избори най-късно до два месеца. Тези избори ще бъдат трети за страната в рамките на тази календарна година.

“Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново градивен участник в тях”, каза президентът Румен Радев по време на срещата си с лидерката БСП Корнелия Нинова във вторник.

“Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата, и пред народа в този момент. Не срещнахме подкрепа от партиите”, каза Нинова.

През юли и август първата политическа сила ИТН предложи свое самостоятелно правителство, но не получи подкрепа от другите партии. По-късно ГЕРБ върна и втория нереализиран мандат.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *