Брюксел с критики към Москва след като Русия определи САЩ и Чехия за “неприятелски държави”

Сподели статията с твоите приятели:

Брюксел възприема решението на Русия за въвеждане на списък с “неприятелски държави” като нова стъпка към ескалация на напрежението в отношенията между страните. Това става ясно от позиция на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, публикувана в Twitter.

“Решението на руското правителство във връзка с “държави, извършващи неприятелски действия” e още една стъпка към ескалация и руши дипломатическите усилия”, констатира Мишел. И допълва, че “усилията за разделяне на ЕС напразни”.

“Изразяваме пълна солидарност с Чешката република. Призоваване Русия към пълно зачитане на Виенската конвенция”, пише още председателят на Европейския съвет.

В петък правителство в Москва официално включи САЩ и Чехия в списък на “неприятелските” страни. До този момент такива твърдения бяха изричани само от медии, близки до Кремъл. От 14 май тази позиция на Москва е официализирана в документ. Името на документа е “Списък”, а самото решение за това кои страни да фигурират в списъка е взето от руското правителство в четвъртък, 13 май.

Изразът “неприятелска държава” беше използван за първи път в руското законодателство през април. Тогава президентът Путин подписа указ, с който позволи да се забранява на “неприятелски страни” да наемат на работа определен процент руски граждани и граждани на трети страни.

Указът засяга само сключването на договори с дипломатическите представителства.

Според документа САЩ вече не могат да наемат нито един човек в посолството си и в консулствата, а Чехия може да наеме до 19 души.

Дипломатическите мисии по света често сключват договори с местни граждани, които да работят като технически сътрудници, преводачи, съветници, секретари или лекари. Указът на Путин, заедно със Списъка, приет от Министерския съвет, засягат именно договорите с тези хора.

Новината идва на фона на обгегнати отношения на Русия с Чехия. Това стана след като чешкото правителство обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, в извършването на взривове във военни складове на чешка територия през 2014 г.

Източник: svobodnaevropa.bg

Facebook Comments
Сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *